Пътешественици

   В навечерието на 16. февруари, патронния празник на училището, членовете на клуб „Млад литературен пътешественик“ при 5 „б“ клас осъществиха поредното извънучилищно мероприятие по направление Занимания по интереси.
   Да се потопят в миналото на своя град, да се запознаят с делника и празника на жителите на стара София, да усетят силата на българската книжовност и духовност – това бе целта на посещението на Регионалния исторически музей.
   Особено силни емоции у децата предизвика срещата с княжеската карета с шестте коня, дворцовия кабинет, писалището на Стамболов, стария, луксозен „Мерцедес“ и удобния ретро трамвай, в който дори можеха да се качат и „повозят“.
   Обогатени с нови знания и с положителен заряд младите пътешественици очакват с нетърпение следващите изяви на любимия клуб.

Фолклорна разходка

    На 26.01.2024г. петокласниците от група “ Млад фолклорист” по проект “ Занимания по интереси” към 14.СУ “ Проф. д- р Асен Златаров” поканиха първокласниците и техните учители на разходка из дебрите на българския фолклор. Децата се запознаха с различни танци, характерни за нашите фолклорни области. Пожелахме си и в бъдеще да продължим с тези интересни срещи.

11. клас на гости на Национален Институт по Геофизика, Геодезия и География към БАН

   На 11.01.2024 г.  учениците от 11. клас от 14.СУ „Проф. д-р Асен Златаров“, профил „География и икономика“ посетиха Национален Институт по Геофизика, Геодезия и География към БАН. Проф. Даниела Йорданова и проф. Диана Йорданова показаха Палеомагнитната лаборатория в Института и им разказаха за извършваните в нея
изследвания. С помощта на доц. Цветан Коцев изготвиха карта на замърсяването на почвата с арсен в долината на р. Огоста и разграничиха два почвени типа с полеви тест. С помощта на доц. Пламена Райкова учениците научиха, къде най-често стават земетресенията в страната и начина на тяхното регистриране. Всички тези дейности се осъществиха благодарение на доц. Александра Равначка, научен секретар на Института.